2 Vakantiehuizen gevonden.
Sorteer

De provincie Syracuse, op Sicilië, is een gebied dat rijk is aan zowel natuurlijke als historische schoonheden. Toeristen komen hier van over de hele wereld, zowel om zich onder te dompelen in de lokale cultuur als om te ontspannen op de vele zonnige stranden, profiterend van het milde klimaat en de beroemde Siciliaanse keuken. Sommige steden in dit gebied, die direct vanuit Syracuse beginnen, zijn echte architecturale juwelen met paleizen en monumenten die getuigen van een lange geschiedenis die rijk is aan verschillende culturele invloeden. De kust daarentegen heeft talloze betoverende stranden waar je in een kristalheldere zee kunt duiken.

Vooral de Golf van Noto is een van de meest populaire gebieden van de provincie en strekt zich uit van Capo Murro di Porco in het noorden tot Capo Passero in het zuiden. Capo Passero is ook het meest zuidelijke punt van het eiland.

Binnen deze natuurlijke "boog" bevinden zich de steden Avola en Noto en de wilde stranden ten zuiden van Marzamemi.

We mogen niet vergeten dat langs de kust van Syracuse, vlakbij het Lido di Noto, zich ook een van de mooiste natuurgebieden in de regio bevindt, namelijk het natuurreservaat - Oasi Faunistica di Vendicari. Het bezoek is absoluut een aanrader: hier kun je, naast het bewonderen van de roze flamingo's, de overblijfselen van de oude val van Vendicari zien en genieten van een onvergetelijk landschap.

Als u met het vliegtuig aankomt, zowel op Catania Airport als op Ragusa Comiso, kan een oplossing zijn om te kiezen voor autoverhuur in Avola, Noto en Lido di Noto en u op deze manier comfortabel te verplaatsen.

Avola, tussen kunst en natuur
Avola is een van de steden in de provincie Syracuse die uitkijken over de Golf van Noto. Deze regelmatig gevormde stad werd volledig herbouwd op een plateau in het achterland na de angstaanjagende aardbeving van 1693 die haar bijna volledig verwoestte.

Onder de eerste bezoekers van deze stad waren de Grieken die besloten zich hier te vestigen, hoewel dankzij een ontdekking in 1961 de eerste sporen van menselijke nederzettingen terug te voeren zijn op een veel vroegere periode. In het gebied werd zelfs een hunebed gevonden, dat wil zeggen een constructie gemodelleerd in de rots en bestaande uit een architraaf en twee zijpilaren.

De tussenkomst van de mens blijkt duidelijk uit de vergroting van de natuurlijke holte die naar alle waarschijnlijkheid werd gebruikt als schuilplaats voor oude populaties.

Avola is tegenwoordig een toeristische bestemming voor liefhebbers van kunst en architectuur. Er zijn talloze kerken die bezocht kunnen worden, te beginnen met de Moederkerk, gewijd aan San Nicola di Bari, de kerk van het Heilig Kruis en de neoklassieke kerk van San Giovanni Battista.

Zelfs civiele architectuur heeft een ereplaats tussen de schoonheden van de stad, in feite zijn het Palazzo Ducale en het negentiende-eeuwse Palazzo della Città ook een bezoek waard.

Maar de stad is ook rijk aan naturalistische schoonheden. De zee van Avola is niet alleen altijd van fundamenteel belang geweest voor de economie van het gebied, maar is nu een favoriete bestemming voor wie op zoek is naar ongerepte natuur.

Tot slot is Avola ook wereldwijd bekend om een ??product van zijn territorium, de beroemde Nero D'Avola-druif waarvan de gelijknamige wijn wordt gemaakt.

Noto, de parel van de barok
Het kleine stadje Noto, gelegen op een plateau, is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, vooral vanwege de schoonheid van het historische centrum, allemaal in barokstijl. Ook verwoest tijdens de aardbeving van 1693, werd het vakkundig herbouwd met als doel het te transformeren in de prachtige architecturale parel die nu aan bezoekers wordt getoond. Voor de wederopbouw werden de beste architecten uit Rome opgeroepen die de Romeinse barok als overheersende stijl kozen, zij het met enkele variaties.

De stad verschilt van andere, zoals Catania, zowel door de amberkleur van de gebouwen en kerken als door de versieringen. De architecten kozen er namelijk voor om niet vooral te focussen op ornamentele motieven maar op de excentriciteit van de vormen. Sommige constructies zijn gebouwd met concave, convexe en zelfs kromlijnige gevels. Daarom kan worden gezegd dat de stad echt uniek is.

Het symbool van de stad is de kathedraal van San Nicolò, gelegen in het centrum van het Stadhuisplein, zal zeker niet onopgemerkt blijven met zijn lange en imposante trap. De kathedraal wordt omringd door drie andere prachtige gebouwen: het stadhuis, de kerk van de Heilige Verlosser en het bisschoppelijk paleis.

De stad Noto is ook een uitstekend startpunt voor het bezoeken van nabijgelegen steden en het prachtige strand.

Lido di Noto en omgeving

Het strand van Lido di Noto ligt op slechts 5 kilometer afstand van het stadje Noto. Het is erg populair, zowel vanwege de kwaliteit van de zee als vanwege het strand met fijn goudkleurig zand. Er zijn ook tal van uitgeruste badinrichtingen. Het strand, hoewel lang, wordt in de zomer een beetje druk omdat het een bestemming is voor zowel lokale als toeristen

Wie daarentegen op zoek is naar wildere stranden, hoeft niet ver te gaan. Vendicari en Marzamemi liggen weliswaar niet ver van Lido di Noto maar worden gekenmerkt door een heel ander landschap.

Het strand van Vendicari ligt in een perfect bewaard gebleven kuststrook waar het mogelijk is om de fauna en de weelderige flora van het mediterrane struikgewas te bewonderen.

De stranden van Marzamemi zijn vol baaien met kristalhelder water, een voorbeeld is het prachtige strand van San Lorenzo (ideaal voor wie op zoek is naar een beetje ontspanning). Het karakteristieke dorp Marzamemi, ooit alleen bewoond door vissers, is ook een bezoek waard.

Bekijk ook huizen in de volgende plaatsen in Sicilie:

 

Zie ook: